Blue Flower

PRESENTACIÓ DEL CURS

En molts pobles de la nostra Comunitat Valenciana, podem gaudir d´uns grups culturals  molt importants a nivell sociològic i artístic. A principis de la dècada dels anys vuitanta al segle XX, començaren a formar-se grups de Dolçainers i Tabaleters anomenats “Colles”, es tractava de  colles de gent que volien ajuntar-se per gaudir de la música dels nostres arrels, contribuint de manera definitiva a difondre i entendre la nostra cultura. Aquells grups creixeren i es proliferaren arreu del territori tot constituint als nostres dies una feina de formació i  difusió cultural  ben important.

Però és clar que passar de l´individualisme a la col·lectivitat requereix  la necessitat de comptar amb algú que puga dirigir el grup,  que a més de de conèixer els instruments (dolçaines i percussions), sàpiga enllestir el treball d´un conjunt. Es per això que es vol programar un curs  de direcció musical destinat a tots aquells interessats en aquesta tasca, on es pretén donar informació de tots els aspectes formatius que ha d’englobar una persona que vullga dirigir un grup. És necessària una tècnica de direcció, anàlisi interpretatiu de les partitures, coneixement de repertori, didàctica d´assaig i planificació d´un projecte per al grup.


Què es pretén?

Aquest curs pretén aprofundir en el coneixement del repertori per a grups de dolçaines i percussió en les que avui ens podem trobar a una partitura en la que participen  dolçaines, trompeta, fiscorn, trompa, bombardí, tuba, contrabaix, percussió i Cor… Els seus autors actuals, la manera de treballar, la seua singularitat i recursos técnic-didàctics per a aconseguir-ho.

Els curs està orientat a la gent del món de la direcció musical, a la gent que vullga iniciar-se en aquest camp, o gent que vullga aprofundir en aquest camp per tal de desenvolupar els coneixements necessaris per aquesta tasca tant del punt de vista tècnic, analític, interpretatiu, musicològic i pedagògic.

També vol crear un focus de diàleg per parlar-ne de la situació actual dels nostres grups, la seua presència en la vida cultural actual i les seues possibilitats d´evolució, tant dins del camp artístic com el de la educació musical.

PROGRAMA

 • La figura del director musical.
 • L´estudi de la tècnica gestual de base. Exercicis quironòmics.
 • Tècnica  d’estudi d´una partitura.
 • Anàlisi de les Partitures. L’anàlisi com a origen de la interpretació.
 • Afinació i organologia.
 • Planificació d´un assaig.
 • Planificació del grup a nivell amateur.
 • La pedagogia aplicada al grup, motivació i evolució d´una formació instrumental.

OBJECTIUS DELS CURS

 • Conèixer la figura del director musical i la seua funció.
 • Aprofundir en la formació dels director tant a nivell tècnic com a pedagògic per adquirir un millor desenvolupament en la seua tasca davant el grup.
 • Conèixer les escoles de direcció musical.
 • Estudiar l´evolució del repertori original de les colles.
 • Conèixer l´ús de la colla en la cultura musical, des de la pedagogia al món artístic.
 • Compartir experiències entre alumnes i directors.
 • Estudiar diferents tècniques d´orquestració aplicades al món dels grups de dolçaines i percussió des d´un punt de vista didàctic i pràctic.


REPERTORI

 1. TERRÓS D´ARGENT     de J.R Pascual-Vilaplana
 2. DOLÇA FIRA          de Francisco Valor
 3. PRELUDI             de Ramon Garcia
 4. STÀRRACOS         de Carlos Pellicer
 5. LA ROSA DELS VENTS     d´Antoni de la Asunción
 6. IMPRESSIONS         de  J.C Sempere Bomboí


INSCRIPCIÓ
Taxes:
- Alumnes actius: 120€                    - Alumnes oients: 70€

Nombre d´alumnes:
- Actius: màxim 10 (selecció per currículum i rigorós ordre d´inscripció).
- Oients: indefinit.

Documentació:
- Butlleta de pre-inscripció, fotocòpia del DNI i currículum.

Sol·licituds: FINS L´1 DE JULIOL
- Enviar per correu postal a :                                            
Colla “La Socarrà”   C/ San Roc, 46 46800-Xàtiva
- Per E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
- Coordinador Juanra: 679349155
- Colla Pilot: Colla “La Socarrà “